Ajaccio

Skyline-van-Ajaccio-Corsica

Als pittoreske hoofdstad van Corsica heeft Ajaccio alles in huis voor een geslaagde vakantie. Je vindt hier namelijk in zachte pastelkleuren geschilderde huisjes, een zonovergoten klimaat en tal van toeristische bezienswaardigheden. Met een heerlijk klimaat, een prachtige omgeving en leuke bezienswaardigheden is de hoofdstad een ideale reisbestemming. Boek ook je vliegticket of de veerboot naar Ajaccio via onze website!

BEKIJK ACCOMMODATIES IN AJACCIO
Ga naar: Bereikbaarheid Geschiedenis Bezienswaardigheden
Activiteiten Klimaat Plattegrond

Bereikbaarheid

De snelste en beste manier om de Corsicaanse hoofdstad te bereiken is per vliegtuig, met in het hoogseizoen rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Ajaccio Airport. De vlucht doet er ongeveer twee uur over. Soms kan een vlucht naar een andere stad op het eiland goedkoper uitpakken, maar houd er rekening mee dat de reistijd over het eiland enkele uren kan beslaan.

Voor wie met de auto naar Corsica wil is het verder mogelijk een veerboot te nemen vanaf Marseille of Nice. De overtocht duurt dan respectievelijk 9 en 7 uur.

Meer informatie en mogelijkheden om te boeken vind je op onze speciale ‘Veerboot  Corsica’ of ‘Vliegen naar Corsica’ pagina’s.

Geschiedenis

In de keizertijd was het een Romeinse nederzetting. Vanaf 1492 begon de stad zich, dankzij de Genuezen, te ontwikkelen en werd toen opnieuw opgebouwd. Hoewel de baai al langer bewoond was, werd de huidige stad rond 1500 gesticht door de handelsrepubliek Genua om Corsica vanaf het Italiaanse vasteland te kunnen beheersen.

Rond 1553 werd de stad door Sampiero Corso veroverd voor de Fransen. In 1559 werd hij teruggegeven aan Genua als onderdeel van het verdrag van Cateau-Cambresis. Veel van de gebouwen in de historische binnenstad stammen dan ook uit deze periode.

Toen de Genuezen de leiding hadden bloeide Ajaccio dankzij de handel, landbouw en koraalvisserij op. Maar pas in 1592 kreeg de lokale bevolking het recht hier te wonen. In 1723 werd Ajaccio de hoofdstad van West-Corsica. Nadat Genua in de achttiende eeuw in financieel slechter vaarwater raakte werd het eiland vervolgens aan Frankrijk verkocht, net iets meer dan een jaar voor de geboorte van Napoleon Bonaparte (15 augustus 1769).

Het was later onder Napoleons tijd als Franse keizer dat de stad enkele imposante boulevards kreeg en hoofdstad werd van Corsica.

Het standbeeld van Napoleon op een heuvel

Monument-voor-Napoleon-Ajaccio-Corsica

Ajaccio bezienswaardigheden

Op het gebied van toeristische trekpleisters heeft Napoleon ook duidelijk zijn stempel op de Corsicaanse hoofdstad achtergelaten. Zo doet het geboortehuis van de keizer tegenwoordig dienst als nationaal museum, staan er door de stad heen enkele standbeelden van hem en is er een keizerlijke kapel met daarin de graven van zijn familieleden.

De door de Genuanen gebouwde citadel en verdedigingstorens behoren tot de andere hoogtepunten van de stad, evenals de sierlijke, in renaissancestijl opgetrokken kathedraal. Neem voor een meer gedetailleerd overzicht gerust een kijkje op onze pagina met bezienswaardigheden.

Een tip: het is goed om van te voren informatie in te winnen over de openingstijden van de bezienswaardigheden, door restauratie of speciale feestdagen kunnen ze wel eens gesloten zijn.

Een boot nadert de poort van Ajaccio

Boot-nadert-Ajaccio

Activiteiten

Met enkele stranden meteen onder de citadel en nog veel grotere stranden verderop in de baai leent de stad zich natuurlijk uitstekend voor talloze activiteiten. Denk dan bijvoorbeeld aan zeilen, surfen, snorkelen, duiken of gewoon lekker tot rust komen op het strand zelf.

Voor de wat avontuurlijker ingestelde vakantiegangers is er in de directe omgeving ook heel wat te ondernemen, zoals lange wandel- en klautertochten door de beboste heuvels en bergen meteen rond de stad. De kustlijn van het eiland is verder erg grillig, met veel rotsen en klippen die al wandelend of met een boot te verkennen zijn. Erg populair is het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande Scandola-natuurreservaat iets ten noorden van de stad.

Doordat Ajaccio relatief klein is, kan je het makkelijk te voet verkennen. De belangrijkste hoofdweg (Rue Cardinal Fesch) is alleen bedoeld voor voetgangers en met de vele kunstwinkels en boetiekjes, kan je hier urenlang vertoeven. En aan het einde van de dag kan je uitrusten op één van de heerlijke terrassen bij Cours Napoléon.

Let op: veel van de winkels zijn op zondag gesloten in Ajaccio. Alleen de toeristen winkels en horeca zijn dan geopend.

Praktische informatie
Aantal inwoners: 65.150
Vliegveld: Camp dell’Oro (7km afstand)
Veerboot: Ja, vanuit Porto Torres, Marseille, Nice en Toulon

Klimaat

De stad kent een typisch mediterraan klimaat met droge, hete zomers en regenachtige, frisse winters. Wanneer de beste tijd is de stad te bezoeken hangt af van het soort vakantie waar je naar op zoek bent. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 graden zijn de zomermaanden namelijk prima geschikt voor een ontspannen strandvakantie.

Wil je een wat actievere reis dan zijn het voor- en najaar met iets lagere temperaturen wat aangenamer. Zo kan je in de herfst soms nog zwemmen, dankzij de warme zon. Hoewel je vanaf oktober wel rekening moet houden met af en toe hevige onweersbuien.

Omdat Ajaccio goed beschermd ligt komt de temperatuur nauwelijks onder het vriespunt. Over het algemeen is het klimaat in Ajaccio heerlijk met zachte winters en prachtige zomers.

Hieronder een weersverwachting voor de komende 5 dagen:

Ajaccio-Klimaat-maximum-temperaturen

Plattegrond

Hieronder zie je een handige kaart van de stad. Op de kaart hebben we een aantal plekken gemarkeerd. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.