Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Palais Fesch – Musée des Beaux-Arts

Palais-Fesch-Musee-des-Beaux-Arts

Kardinaal Fesch was de oom van Napoleon, hij liet Palais Fesch – Musée des Beaux-Arts in 1827 bouwen. Hij richtte 3 vleugels in met kunstwerken. Deze kunstwerken werden in 1839, toen hij overleed, aan de stad geschonken. Het museum heeft een belangrijke en bijzondere verzameling van schilderijen en beelden.

ZOEK ACCOMMODATIES IN DE BUURT

Het hoofdgebouw heeft de belangrijkste verzameling Italiaanse schilderijen van Frankrijk. Alleen in het Louvre vind je nog belangrijkere collectie. In de Grande Galerie hangen grote Italiaanse schilderijen. Verder vind je in dit gebouw schilderijen van Spaanse, Vlaamse en Nederlandse grootmeesters. Op de eerste verdieping zie je de 13e – 17e eeuwse Italiaanse kunst, waaronder veel doeken van de Maagd Maria met kind.

Werken uit de 17e en 18e eeuw, zoals mooie stillevens, vind je op de tweede verdieping. De kelder is voor Napoleon. Hier staan beelden en schilderijen van de keizer en andere voorwerpen met zijn beeltenis die je de geschiedenis van Corsica laten herbeleven.

In de linkervleugel bevindt zich de Stadsbibliotheek. Die is gesticht door Lucien Bonaparte, Napoleons broer. De bibliotheek bevat boeken en catalogi over de kunstgeschiedenis. Er zijn ook moderne Corsicaanse schilderijen te zien.

Kardinaal Fesch

Joseph Fesch (1763 – 1839) was Napoleons oom, maar hij was maar 6 jaar ouder. Hij was aartsdiaken van Ajaccio en aartsbisschop van Lyon. In 1803 werd hij kardinaal en verhuisde hij naar Rome, waar hij 16.000 kunstwerken verzamelde. Sommige zijn nog steeds in het museum te zien, andere zijn geschonken aan kerken op Corsica.

Palais-Fesch-Musee-des-Beaux-Arts-binnenplaats

Dankzij zijn diplomatieke status kwam paus Pius VII in 1804 naar Parijs om Napoleon tot keizer te kronen. In 1811 viel Fesch in ongenade, omdat hij de kant van de kerk koos in het conflict tussen de paus en Napoleon. Kardinaal Fesch overleed in 1839.

Hieronder zie je een werk van Titiaan (1485 – 1576). ‘Potrait de l’homme au gant’ is één van belangrijkste schilderijen in het museum. Dit is een potret met een onbekende Venetiaanse edelman en het heeft een zusterpotret in het Louvre in Parijs.

Potrait-de-l-homme-au-gant-van-Titiaan

Het volgende werk heet ‘La vierge et l’enfant soutenu par un ange’ van de Italiaan Sandro Botticelli (1445 – 1510). Dit vroege meesterwerk is één van de topstukken. Het is vernieuwend, omdat de Maagd staat en vanwege haar affectie met het kind.

Schilderij-La-vierge-et-l-enfant-soutenu-par-un-ange-Sandro-Botticelli

Paul Brill is een Vlaamse schilder uit de late 16e eeuw. Hieronder zie je een voorbeeld van één van zijn creaties. Brill maakt verrassend gebruik van koele kleuren die worden opgelicht door schitterende okertinten. Zijn werken betekenden een ommekeer in de schilderkunst.

Paul-Brill

Handige informatie
Adres: 50 Rue du Cardinal Fesch
Telefoonnummer: 0495 214 817
Openingstijden: 1 oktober – 30 april: 10:00/12:00 uur – 17:00 uur
1 mei – 30 september: 10:30/12:00 uur – 18:00 uur
Prijzen: Vol tarief: € 8,-
Met korting: € 5,-
Website: www.musee-fesch.com