Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Chapelle Impériale: de graftombe van 9 familieleden van Napoleon

In de rechtervleugel van het Palais Fesch bevindt zich de keizerlijke kapel, waarin de ouders van Napoleon Bonaparte liggen begraven. Hij werd in opdracht van Napoleon III tussen 1857 en 1859 gebouwd. Lees meer hieronder. 

Chapelle-Imperiale-Ajaccio

De kardinaal

Het gebouw gaat terug tot de laatste wil van de in 1838 gestorven kardinaal, de stiefoom van Bonaparte. Hij klom – dankzij nepotisme onder Bonaparte op van een eenvoudige priester tot een machtige hoogwaardigheidsbekleder. Toen keizer Napoleon III het paleis van kardinaal Fesch in 1857 liet restaureren door de architecten Corona, Casanova en Paccard, besloot hij de rechtervleugel te gebruiken als kapel voor de stoffelijke overschotten van de 9 familieleden van Napoleon Bonaparte.

GRATIS eBook: met 12 populaire bezienswaardigheden

Een eBook met de 12 meest populaire bezienswaardigheden op Corsica. Inclusief afbeeldingen. Al meer dan 5.000 keer gedownload.

Onder wie de ouders van Napoleon I, Carlo Bonaparte en Letizia Ramolino en kardinaal Fesch zelf. Het sobere Renaissancepaleis is gemaakt van lichte kalksteen uit St.-Florent. De trompe-l’oeilkoepel binnen is geschilderd door de in Ajaccio geboren architect Jérôme Maglioli en gedecoreerd met de insignes van de kardinaal, die ook op de glas-in-lood-ramen staan.

Hoge altaar

Op het hoge altaar staat een gouden kruisbeeld dat Napoleon zijn moeder gaf toen hij terugkwam van zijn veldtocht in Egypte. De stoffelijke resten van de 9 familieleden liggen in de ronde crypte onder de koepel. De glazen ramen spelen met de grote ‘F’ als ornament en verbinden de kerkelijke attributen van de kardinaal met de keizerlijke insignes van de adelaar en het kruis van het Legioen van eer.

Een update dankzij de waardevolle input van Antonio:

“Kardinaal Joseph Fesch is geen stiefoom van Napoleon maar een halfoom. Hij is de half broer van de moeder van Napoleon. Zijn vader was een Zwitserse baron . Zijn familie was de rijkste en een van de belangrijkste families in Bazel en in 1562 door de Rooms Duitse Keizer geadeld.

Zijn vader was commandant van een Zwitsers regiment dat gelegerd was op Corsica en gehuwd met de Grootmoeder van Napoleon. Voor Napoleon werd hij al benoemd tot Aartsdiaken in Ajaccio. Hij volgde de oudoom Buonaparte op. De Clan Buonaparte behoorde al eeuwen tot de belangrijkste families en bestuurders van het eiland . De plaats in de raad van oudsten en de functie van Aartsdiaken was al generaties in handen van de familie.

Napoleons grootvader was afgevaardigde namens Ajaccio in Corte en namens Corsica in Rome. Napoleons vader was afgevaardigde namens Corsica in de raad van de koning in Frankrijk . Dit kon omdat hij 16 adellijke kwartieren kon voorleggen. Hij overleed al op 39 jarige leeftijd. Napoleon zat toen op de Militaire academie in Parijs en zou daar later als 2de luitenant afstuderen.”
Redactie About Redactie

De redactie van Corsica Vakantie Info geeft je alle tips en adviezen voor een geslaagde vakantie naar Corsica. Lees snel onze tips! Heb je vragen of wil je ons iets vertellen? Neem dan contact met ons op.

Reacties

  1. Antonio partime bewoner Corsica zei:

    Kardinaal Joseph Fesch is geen stiefoom van Napoleon maar een halfoom. Hij is de half broer van de moeder van Napoleon. Zijn vader was een Zwitserse baron . Zijn familie was de rijkste en een van de belangrijkste families in Bazel en in 1562 door de Rooms Duitse Keizer geadeld. Zijn vader was commandant van een Zwitsers regiment dat gelegerd was op Corsica en gehuwd met de Grootmoeder van Napoleon. Voor Napoleon werd hij al benoemd tot Aartsdiaken in Ajaccio. Hij volgde de oudoom Buonaparte op. De Clan Buonaparte behoorde al eeuwen tot de belangrijkste families en bestuurders van het eiland . De plaats in de raad van oudsten en de functie van Aartsdiaken was al generaties in handen van de familie. Napoleons grootvader was afgevaardigde namens Ajaccio in Corte en namens Corsica in Rome. Napoleons vader was afgevaardigde namens Corsica in de raad van de koning in Frankrijk . Dit kon omdat hij 16 adellijke kwartieren kon voorleggen. Hij overleed al op 39 jarige leeftijd. Napoleon zat toen op de Militaire academie in Parijs en zou daar later als 2de luitenant afstuderen.

Laat uw reactie achter

*