Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Aléria

AleriaTegenwoordig is Aléria een klein dorp aan de rivier de Tavignano midden op de agrarische laagvlakte in het oosten van Corsica. Het kent een lange geschiedenis en was eens de hoofdstad van het gehele eiland. Uit dit roemrijke verleden zijn nu talloze archeologische opgravingen te bekijken. Boek ook je vliegticket of de veerboot, via Bastia, naar Aléria via onze website!

BEKIJK ACCOMMODATIES IN ALÉRIA
Ga naar: Geschiedenis Bezienswaardigheden
Klimaat Plattegrond

Geschiedenis

De oostelijke laagvlakte van Corsica was een van de eerste plekken op het eiland die bezocht werd door de oude beschavingen. Aanvankelijk waren er hier nederzettingen van de Feniciërs en de Etrusken, totdat het werd ingenomen door de Romeinen in 259 voor Christus. In de Romeinse tijd verrezen er stenen villa’s, winkels, tempels, een forum, een rechtbank en een riool.

In 80 voor Christus werd de stad zelfs opgewaardeerd tot hoofdstad van het Romeinse Corsica. Ook werd het hernoemd tot Aléria, een naam die het tot vandaag de dag behouden heeft. Het Romeinse Rijk en Aléria raakten in de 5e eeuw in verval.

Daarna volgde een lange periode waarin Aléria nauwelijks bewoond was. Dit kwam onder meer door de vele moerassen en malaria. Het was pas in 1945 dat met behulp van het Amerikaanse leger de moerassen gedempt werden. Sindsdien is Aléria uitgegroeid tot een bescheiden agrarisch en toeristisch oord met leuke bezienswaardigheden.

Aléria bezienswaardigheden

De opgravingen van de Romeinse stad iets buiten het dorpscentrum vormen de grootste attractie van Aléria. Ook de kathedraal van Saint-Marcel, de oudste van het eiland, stamt nog uit het einde van de Romeinse tijd. In een later gebouwd Genuees fort in het centrum van het dorp kun je verder een interessant archeologisch museum bezoeken.

Toch biedt Aléria meer dan enkel historie. Het ligt namelijk ook in een prachtige omgeving. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten hieronder voor je op een rij gezet:

  • Drie prachtige lagunes, Urbino, Salá en Diane, met talloze vogelsoorten
  • De rivier de Tavignano die je per kano kunt verkennen
  • Een prachtig zandstrand bij de monding van dezelfde rivier
  • Een glooiend landschap van akkers, citrusbomen en wijngaarden

Behalve Aléria zelf, vind je in de gemeente nog het iets grotere dorp Caterragio waar zich de winkels bevinden. Enkele kilometers verderop aan de kust zijn er vakantiehuisjes en een camping.

Het dorp Aléria vanaf een afstand

Aleria-2

Praktische informatie

Aantal inwoners: 2.129
Vliegveld: Nee, dichtstbijzijnde is Aéroport de Bastia-Poretta (57 km)
Veerboot: Nee, dichtstbijzijnde is Porto-Vecchio (71 km)

Klimaat

Het klimaat van Aléria is gelijk aan dat van Porto-Vecchio. De stad kent een typisch mediterraan klimaat met droge, hete zomers en regenachtige, frisse winters. Wanneer de beste tijd is de stad te bezoeken hangt af van het soort vakantie waar je naar op zoek bent. Bezoek de pagina over Porto-Vecchio voor meer informatie over het klimaat in deze omgeving.

Plattegrond

Hieronder zie je een kaart van Corsica met daarop de stad. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.