Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Porto-Vecchio

Haven-van-Porto-Vecchio-CorsicaDe belangrijkste plaats in het zuiden is Porto-Vecchio, een idyllisch stadje gelegen aan een spectaculaire natuurlijke baai. Behalve het pittoreske en eeuwenoude stadscentrum vind je hier ook een aangename jachthaven. De directe omgeving kenmerkt zich verder door een gemoedelijk heuvelachtig landschap waar bossen, akkers en weilanden elkaar afwisselen. Boek ook je vliegticket of de veerboot naar Porto-Vecchio via onze website!

BEKIJK ACCOMMODATIES IN PORTO-VECCHIO
Ga naar: Bereikbaarheid Geschiedenis Bezienswaardigheden
Activiteiten Klimaat Plattegrond

Bereikbaarheid

Hoewel Porto-Vecchio zelf niet over een vliegveld beschikt, ligt de luchthaven van Figari slecht op iets meer dan 20 kilometer van het stadje verwijderd. In het hoogseizoen kent dit vliegveld een rechtstreekse verbinding met Brussel, terwijl het daarbuiten ook prima met een tussenstop in Frankrijk bereikbaar is. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je eerst naar andere steden op Corsica vliegt, zoals Ajaccio of Bastia, maar houd dan wel rekening met een lange rit over het eiland.

Corsica per veerboot

Wanneer je zelf de auto, camper of caravan mee naar Corsica wil nemen zal zijn aangewezen op de veerboot. Voor rechtstreekse verbindingen naar Porto-Vecchio is het mogelijk te vertrekken vanuit Marseille in Frankrijk of vanuit Livorno, Civitavecchia en Napels op het Italiaanse vasteland. Houd hierbij wel rekening met een overtocht die tot 15 uur kan duren.

Natuurlijk is het ook mogelijk om eerst de veerboot naar een andere haven in Corsica te nemen en vervolgens over het eiland verder te rijden naar Porto-Vecchio. Wanneer je daar meer over wil weten adviseren wij je om de mogelijkheden op onze pagina over het vervoer per veerboot naar Corsica te bekijken.

Geschiedenis

Evenals de rest van het eiland gaat de geschiedenis van Porto-Vecchio terug tot de Romeinse periode. Het plaatsje, dat letterlijk vertaald Oude Haven betekent, ontleent dan ook nog altijd zijn naam aan de ankerplaats welke hier in die tijd gevestigd was.

Vanwege haar natuurlijke bronnen werd Porto-Vecchio ook de ‘Zoutstad’ genoemd. Door de moerasachtige omgeving dichtbij de rivieren Stabiacciu en Osu was het echter nooit permanent door de Romeinen bewoond.

De Genuaanse tijd

Toen Corsica in de zestiende eeuw onder heerschappij van Genua kwam te staan, bleef het moeras de ontwikkeling van een echte stad in de weg staan. Hoewel er forten, huizen en kerken werden gebouwd (die vandaag de dag nog altijd tot de bezienswaardigheden behoren), resulteerden malaria-epidemieën ook dikwijls in lange periodes dat Porto-Vecchio zo goed als onbewoond was.

Recente geschiedenis

Het was uiteindelijk pas na de Tweede Wereldoorlog dat het moeras werd drooggelegd en de regio geschikt werd voor permanente bewoning. Aanvankelijk was het vooral de zout- en kurkindustrie die zich hier kwam vestigen. Vanaf de jaren 1970 echter, groeide het stadje door de ongerepte natuurlijke omgeving en de beschut gelegen haven uit tot een belangrijke toeristische trekpleister.

Mede vanwege de prachtige stranden Palombaggia en Santa Giulia in de buurt is Porto-Vecchio nu een belangrijke stad. Vooral in de zomermaanden kan je hier overdag genieten van het heerlijke water en ‘s avonds dineren op de vele terrassen en restaurants.

Rue Bonaparte is een bekende straat in de stad

Rue-de-Bonaparte-Porto-Vecchio-Corse

Bezienswaardigheden

Hoewel het vooral de stranden langs de kust en het ruige maar schitterende achterland zijn die veel Nederlandse toeristen aanspreken, kan je in Porto-Vecchio zelf meer dan genoeg bekijken. Vooral het oude, door de Genuanen op een heuvel gebouwde gedeelte is bijzonder pittoresk. Hieronder vind je een lijst van de mooiste bezienswaardigheden:

 • Bastion de France, een oud Genuaans fort
 • Bastion San Antonia, een ander Genuaans fort
 • Porte Genoise, een schilderachtige stadspoort
 • Saint Jean-Baptiste, een kerk uit de negentiende eeuw
 • Place de la République, een sfeervol plein met veel restaurants
 • Vele nauwe, kronkelende en romantische klinkerweggetjes
 • Enkele Corsicaanse kaaswinkeltjes

Ten noorden van het oude gedeelte van Porto-Vecchio vind je de supermarkten en winkels die ook goed bereikbaar zijn vanuit de vele vakantiehuisjes verderop langs de baai. De jachthaven ligt meteen onder het stadje. Zie hiervoor de plattegrond aan het einde van deze pagina.

Porto-Vecchio vanuit de bergen

Uitzicht-over-Porto-Vecchio-Corsica

Activiteiten

Het mediterrane natuurschoon maakt het zuiden van Corsica prima geschikt voor vele activiteiten, waarbij Porto-Vecchio een gepaste regionale uitvalsbasis is. Een aantal van de mogelijke activiteiten zijn:

 • Wandelen door de bossen
 • Rotsklimmen in het natuurreservaat
 • Zwemmen of snorkelen in de warme zee
 • Ontspannen aan een van de vele stranden
 • Zeilen in de baai of langs de kust

Porto-Vecchio is dus ook zeker een prima bestemming voor hen op zoek naar een zinderende strandvakantie die bol kan staan van de leuke activiteiten!

Praktische informatie
Aantal inwoners: 11.035
Vliegveld: Aéroport Figari-Sud Corse (23 km afstand)
Veerboot: Ja, vanuit Marseille, Livorno, Napels en Civitavecchia

Klimaat

Het klimaat van Porto-Vecchio is vergelijkbaar met de rest van Corsica, dus met hete, droge zomers en frisse winters met relatief meer regen. Doordat het stadje aan de oostkust van het eiland ligt, kent het door de invloed van de Tyrreense Zee meestal iets rustiger weer dan bijvoorbeeld Ajaccio aan de westkust.

De maanden juli, augustus en september zijn het meest geschikt voor strandvakanties en activiteiten zoals zeilen. Bezoek je Corsica meer voor de culturele bezienswaardigheden of om het binnenland te verkennen? Dan zijn ook de iets koelere maanden mei, juni en oktober een optie.

Hieronder zie je de weersverwachting voor de komende 5 dagen:

Porto-Vecchio-Klimaat-maximum-temperaturen

Plattegrond

Hieronder zie je een handige kaart van de stad. Op de kaart hebben we een aantal plekken gemarkeerd. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.

Wil je meer weten over een vakantie naar Corsica? Lees dan gerust verder op onze website over de eindeloze mogelijkheden die dit prachtige eiland te bieden heeft!