Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Calanques de Piana

Calanques-grote-afbeeldingDit is één van de meest bijzondere plaatsen op Corsica en ligt vlakbij Piana. Calanques zijn inhammen in een diepe vallei die gedeeltelijk zijn ondergedompeld in de zee. Letterlijk vertaald betekent ‘Calanques de Piana‘, de inhammen van Piana.

ZOEK ACCOMMODATIES IN DE BUURT

De rotsformaties liggen tussen Ajaccio en Calvi. Het gebied is zo bijzonder dat het een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft gekregen.

De bijzondere rotsformaties veranderen in de loop van de dag op sensationele wijze van kleur, van goud naar roze tot vuurrood. De wind en het water hebben de vormen in de rotsen vormgegeven waardoor de prachtige holten zijn ontstaan. Je kan maar beter je fototoestel in de aanslag houden.

Calanques-de-Piana-Porto-naar-Piana

Het is mogelijk om de hele route in een halve dag of hele dag (met lunch) af te leggen. Wij adviseren om het over 2 wandeltochten te verdelen. Dan kan je ontspannen door het gebied heen. Dat is een stuk prettiger, vooral als het (zomers) erg warm is. Voor de temperatuur op Corsica raden wij je aan onze pagina over het weer en klimaat te bekijken.

Voor mensen die met een eigen auto Corsica bezoeken is dit deel van de D81 het mooist en het indrukwekkendst bij zonsondergang. Hieronder zie je afbeelding met een zomerse zonsondergang in dit gebied.

Calanques-de-Piana-zonsondergang

Hondenkop-rots

De ‘hondenkop’-rots, ook wel Tête du Chien genoemd, is ontstaan door erosie van zee en wind. Het is één van de bijzondere vormen in Calanques de Piana. Hij ligt bij de parkeerplaats aan de D81 en is het startpunt voor veel tochten.

Tete-du-Chien-hondenkop-rots-in-Calanques-de-Piana

Château Fort

Dit massieve blok rots, dat lijkt op een fort, vormt een terras met uitzicht op de golven van Porto, Girolata en Capo Rosso. Je loopt er vanaf de ‘hondenkop’-rots in 30 minuten naartoe. De route brengt je door een prachtig gebied met rotsen, holten en pieken. In de lente zijn de rotsen bedekt met bloeiende struiken.

Chateau-Fort-Calanques-de-Piana

Corniche

Terug bij de ‘hondenkop’-rots zigzagt een pad ten oosten van de D81. Dit pad brengt je in ongeveer een uur door het bos van Corsicaanse dennen en terug naar de weg in de buurt van Café les Roches Bleues. Dit zware pad biedt een prachtig uitzicht op de rotsen en de Golfe de Porto. Het pad is aangegeven met blauwe stippen.

Calanques-de-Piana-bergen

Café Les Roches Bleues

Op één van de spectaculairste plaatsen langs de hoofdweg D81 ligt het café Les Roches Bleues. Je kan er iets drinken op het terras. Dit terras hangt boven de fantastisch gevormde rotsen. Op de foto hieronder zie je aan de linkerkant van de rots een schildpad (‘Tortue’) en aan de rechterkant de arend (‘Aigle’).

Tortue-schildpad-in-Calanques-de-Piana

Chemin des Muletiers

Even voorbij het café begint de Chemin des Muletiers. Vlakbij is een gedenkplaats van de heilige Maagd Maria. Dit pad was het oude muildierpad tussen Porto en Piana. Een korte, maar pittige klim, leidt je naar het pad dat tussen rotsen en door geurige wouden loopt. Een lichte wandeling van een uur brengt je terug naar de D81.

Calanques-de-Piana

De weg D81

Terug op de D81 is het ongeveer 500 meter lopen naar Piana. Langs dit deel van de weg zijn de rotsen op hun mooist. Draai om en volg de D81 helemaal terug naar het parkeerterrein.

Handige informatie
Adres: Place de la Mairie, Piana
Telefoonnummer: 0495 278 442
Lengte van de tocht: 3 kilometer
Duur: Ongeveer 4 uur
Parkeerplaats: De paden liggen 45 tot 60 minuten vanaf de rotsen
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, trek goede schoenen aan.
Zomers: Zorg voor voldoende drinkwater, een hoed en een zonnebril
Tussenstop: Café les Roches Bleues
Website: www.otpiana.com

Op de plattegrond hieronder hebben we kaart van Piana toegevoegd en Calanques de Piana gemarkeerd.