Bastia

Haven-van-BastiaMet stijlvolle architectuur, een schitterend berglandschap en de grootste haven van Corsica is Bastia de moeite van het ontdekken zeker waard. Het stadje staat eveneens bekend om de uit de regio afkomstige wijnen en talloze culturele bezienswaardigheden. Bastia ligt in het noordoosten van Corsica en is de op één na grootste plaats op het eiland. Boek ook je vliegticket of de veerboot naar Bastia via onze website!

BEKIJK ACCOMMODATIES IN BASTIA
Ga naar: Bereikbaarheid Geschiedenis Bezienswaardigheden
Activiteiten Klimaat Plattegrond

Bereikbaarheid

Bastia ligt aan het noordelijke uiteinde van een vlakke kuststrook waar ook talrijke campings en vakantiehuizen te vinden zijn. Het vliegveld Aéroport de Bastia – Poretta ligt 20 kilometer ten zuiden van de stad in het midden van deze kuststrook. Tijdens het hoogseizoen zijn er rechtstreekse vluchten vanaf Brussel en Keulen.

Vervoer van het vliegveld naar Bastia

Hoewel er een treinverbinding is die de dorpjes langs deze kuststrook met elkaar verbindt, is een auto huren of eventueel een fly & drive regelen toch aan te bevelen. Dit geldt zeker als je ook van plan bent de rest van het eiland te verkennen. Een taxi of rechtstreekse bus naar Bastia nemen is eventueel ook mogelijk.

De veerboot

Neem je je eigen auto mee naar Corsica dan is Bastia een uitstekende bestemming. Het is namelijk de grootste haven van het eiland met verbindingen tussen talloze steden op vasteland. Lees meer hierover op onze pagina over de veerboot naar Corsica.

Bastia-van-boven-overzicht-van-de-stad

Geschiedenis

Hoewel tegenwoordig de tweede stad van het eiland, begon Bastia in de middeleeuwen heel bescheiden als de haven van het hoger de berg op gelegen dorpje Cardo. Vanaf de 14e eeuw kreeg de Italiaanse stad Genua echter steeds meer invloed over Corsica. De haven werd hierdoor als snel belangrijker dan Cardo zelf.

Zo heeft de stad ook haar naam aan Genua te danken. Aanvankelijk werd er namelijk enkel naar de haven verwezen als bastiglia, wat Italiaans is voor de citadel die langs het water gebouwd was. Door de eeuwen heen verbasterde dit tot Bastia, een naam die ook nadat Frankrijk het eiland in 1769 innam behouden bleef.

Door de ligging niet ver van de Italiaanse kust en het eilandje Elba, was Bastia daarna tot en met de Tweede Wereldoorlog een plaats van strategisch belang. Na de opkomst van het toerisme later in de 20e eeuw, maakten de militaire schepen echter plaats voor plezierjachten en cruiseschepen.

Bastia bezienswaardigheden

Het oude deel van Bastia rond de haven ademt een prachtige sfeer uit. Zo zijn er onder andere schilderachtige huisjes, nauwe kronkelende steegjes en gezellige pleintjes. Ook wat betreft de bezienswaardigheden zul je niet teleurgesteld worden.

Enkele van de belangrijkste attracties zijn:

Bovenstaande bezienswaardigheden bevinden zich allemaal in het oude gedeelte van Bastia. Doordat de stad ingeklemd ligt tussen de bergen en de zee, bevindt het nieuwe deel zich ongeveer twee kilometer naar het zuiden. In dit deel zijn veel hotels te vinden en begint ook het kilometerslange zandstrand. In cultureel opzicht is het echter minder toeristisch dan de oude stad.

Het is goed om van te voren informatie in te winnen over de openingstijden. Door restauratie of speciale feestdagen kunnen ze wel eens gesloten zijn.

Kijk voor meer informatie ook op de plattegrond onderaan deze pagina.

De vuurtoren in de haven van Bastia

Vuurtoren-in-Bastia

Activiteiten

Voor hen op zoek naar een actieve aanvulling op de vakantie heeft Bastia ook genoeg te bieden. Zo is het langgerekte schiereiland Cap Corse meteen ten noorden van de stad ideaal voor lange wandelingen door de bossen of klautertochten over de bergen. De stranden ten zuiden van de stad lenen zich verder voor zowel ontspanning als voor activiteiten zoals zeilen en zwemmen.

Het centrum van Bastia is makkelijk te voet te herkennen. Maar ook automobilisten kunnen hun auto kwijt in de parkeergarage onder het Place St.-Nicolas in het centrum van de stad. Hier vind je ook het Terra Vecchia en het moderne gedeelte van de stad. Ondanks dat de afstanden kort zijn in de stad, rijdt er een elektrische trein. In de oude stad zijn genoeg rondleidingen en gezellige uitstapjes naar omliggende dorpen te boeken.

Terwijl je in de stad loopt merk je dat het haar eigen charme heeft en de citadel en het oude centrum, zijn een bezoek waard. En om het leven in Bastia goed te voelen moet je koffiedrinken op Place st.-Nicolas en winkelen op de zondagsmarkt.

Praktische informatie
Aantal inwoners: 43.008
Vliegveld: Ja, Aéroport de Bastia – Poretta (20 km afstand)
Veerboot: Ja, vanuit Marseille, Toulon, Nice, Vado Ligure, Genua, Livorno en Civitavecchia

Klimaat

Bastia kent een typisch Middellands Zeeklimaat met in de zomer weinig neerslag en temperaturen van rond de 30 graden. In tegenstelling tot het zuidwestelijke deel van Corsica, kent de stad echter niet de verkoelende invloed van de mistral. Hierdoor ligt de temperatuur in Bastia enkele graden hoger dan in bijvoorbeeld Ajaccio.

In plaats de mistral is het noordoosten van Corsica juist onderhevig aan de invloed van de gregale. Dit is een wind vanuit Italië die vooral regen met zich meebrengt. Deze wind waait echter meestal in het najaar en de winter, waardoor het nauwelijks invloed heeft op het toeristische seizoen.

Hieronder een weersverwachting voor de komende 5 dagen:

Bastia-Klimaat-maximum-temperaturen

Plattegrond

Hieronder zie je een handige kaart van de stad. Op de kaart hebben we een aantal plekken gemarkeerd. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.Ben je overtuigd dat Bastia garant staat voor een onvergetelijke vakantie? Kijk dan nog eens naar de accommodaties bovenaan deze pagina. Zoek je een andere stad, kijk dan ook gerust verder naar de overige bestemmingen op het eiland.