Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Alata

Alata-in-de-bergenHet bergdorpje Alata is te vinden net ten noorden van de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio. Door de rotsachtige heuvels, weilanden en eikenbossen vormt het een prima uitstapje voor iedereen die even de natuur wil opzoeken. Ook vind je er veel vakantiehuizen. Boek ook je vliegticket of de veerboot, via Ajaccio, naar Alata via onze website!

BEKIJK ACCOMMODATIES IN ALATA
Ga naar: Geschiedenis Bezienswaardigheden
Klimaat Plattegrond

Geschiedenis

Veel is er niet bekend over de vroege geschiedenis van Alata. Toch moet er hier al in de 16e eeuw een dorp gelegen hebben, want iets hoger de helling op zijn ruïnes te vinden van een stammende verdedigingstoren. Vanaf de 19e eeuw genoot Alata bekendheid door de graven Pozzo di Borgo die het gebied in bezit hadden gekregen.

In 1886 liet een van de graven er zelfs een bescheiden kasteel bouwen. Sinds het einde van de 20e eeuw is het dorp tenslotte sterk groeiende. Dit komt door de opkomst van het toerisme en doordat meer en meer inwoners van Ajaccio een huis buiten de stad zoeken.

Alata bezienswaardigheden

Doordat Alata lange tijd een erg klein dorp geweest is, zijn er niet veel historische gebouwen. Wel is het een uiterst geschikte bestemming om de omgeving van West-Corsica te verkennen. Zo vind je rond Alata:

  • Rustgevende eikenbossen op de berghellingen
  • Ruige rotspartijen die zo uit het landschap tevoorschijn komen
  • Aan de kust een klein maar veel rustiger strand dan bij Ajaccio
  • Fotogenieke weilanden met schapenkuddes

Het hierboven genoemde kasteel van de graven Pozzo di Borgo ligt op een 600 meter hoge berg. Het bijzondere aan het kasteel is dat het gebouwd werd met de stenen van het enkele jaren eerder afgebrande Tuilerieënpaleis in Parijs. Het gebouw ondergaat momenteel restauratiewerkzaamheden en is daardoor niet te bezichtigen, maar de wandeling omhoog en het schitterende uitzicht vanaf de top compenseren dit zonder meer.

De rustige kust vlakbij Alata

Alata-met-bergen

Praktische informatie

Aantal inwoners: 2.998
Vliegveld: Nee, via Ajaccio Napoleon Bonaparte Airport (13 km)
Veerboot: Nee, dichtstbijzijnde is Ajaccio (9 km)

Klimaat

Het klimaat van Alata is gelijk aan dat van Ajaccio. De stad kent een typisch mediterraan klimaat met droge, hete zomers en regenachtige, frisse winters. Wanneer de beste tijd is de stad te bezoeken hangt af van het soort vakantie waar je naar op zoek bent. Bezoek de pagina over Ajaccio voor meer informatie over het klimaat in deze omgeving.

Plattegrond

Hieronder zie je een kaart van Corsica met daarop de stad. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.