Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Wandelen op Corsica: de mooiste routes

Houd jij van wandelen? Dan zal je al snel verliefd worden op de wandelroutes in Corsica. Door de grote diversiteit in het landschap van Corsica kun je de mooiste wandelroutes volgen. Wandelen op Corsica kan door de bergen of aan de kust, er is variatie genoeg. In dit artikel bespreken we voor jou alle mogelijkheden.

Wandelen-op-Corsica-de-mooiste-routes

ZOEK EEN ACCOMMODATIE

GR20

We beginnen dit artikel met de GR20, een must voor fanatieke wandelaars. Deze route staat bekend als de leukste maar tegelijkertijd ook de zwaarste route van alle GR routes gelegen in Europa. Tijdens een tocht van 200 kilometer doorkruis je het eiland van het noordwesten van Corsica naar het zuidoosten. Een tocht van zo’n 10 tot 12 dagen die door velen als een uitdaging wordt gezien.

Mare e Monti

De Mere e Monti (zee en berg) route loopt door het noordwestelijk deel van het eiland, namelijk van Calenza naar Cargèse. Bij deze route zal je door prachtige wouden en schitterende dorpjes komen, zoals het vissersdorpje Girolatta. Tijdens jouw tocht zal je fantastische vergezichten zien en rotsige beekjes met glinsterend water. De tijd die je hier misschien voor nodig hebt is 10 dagen.

Mare e Mare

De Mare e Mare (zee en zee) routes doorkruisen het hele eiland en zijn onder te verdelen in de Mare a Mare Nord, de Mare a Mare centre en de Mare a Mare Sud.

 • De Mare a Mare Nord is van Cargése naar Moriani la Plage. De tijd die je hier als wandelaar over doet is zo’n 11 dagen. Het is een relatief lichte wandeling. Deze route biedt de meeste variatie in landschappen.
 • De Mare a Mare centre kun je in 7 dagen doen en deze route is van Ghisonaccia naar Porticcio.
 • De Mare e Mare Sud is van Porto-Vecchio naar Propriano en hier zal je zo’n 5 dagen over doen. Ook dit wordt beschouwd als een redelijk makkelijke route.

Cargese naar Cervione

Tijdens deze tocht verplaats je jezelf van het westelijk deel van het eiland, waar Cargese is gelegen, naar het oostelijk deel van het eiland, waar Cervione ligt. Deze route door het binnenland laat je de bergen afgaan en brengt je op prachtige plekken op Corsica.

GR20-op-Corsica-met-zon

Ajaccio naar Ghisonaccia

Van Ajaccio naar Ghisonaccial is een wandeltocht van het zuiden naar het westen. Je kunt starten in de hoofdstad van Corsica, waar je eerst een dag de stad zelf kan verkennen. Daarna kan je wandelen naar Ghisonaccia, een rustig plaatsje met uitgestrekte stranden. Ideaal voor de rust.

Ook bij deze route ga je door het binnenland en kun je het prachtige natuurlandschap van Corsica bewonderen. Daarbij kom je langs bergen als je deze route wandelt. De route hierbij is zo’n 85 kilometer. Deze kun je lopen in een tijdbestek van 2 tot 3 dagen.

Propriano naar Porto-Vecchio

Deze wandelroute is een tocht van kust naar kust in het zuiden van het eiland. In Propriano zit je aan de Golf van Valinco, de zuidoostkust. Het ligt niet ver af van de ruige bergen. Om naar Porto-Vecchio te wandelen zal je dan ook al snel de bergen bereiken.

Aangekomen in Porto-Vecchio, na een afstand van iets meer dan 50 kilometer, zal je een prachtig stadje aantreffen die aan een natuurlijke baai gelegen is. Het landschap is er erg heuvelig en bossen, akkers en weilanden wisselen elkaar af.

Je kan deze route lopen in 6 etappes van 4 à 5 uur en deze tocht is het hele jaar door bewandelbaar.

Cargèse naar Calenzana

Deze route staat ook wel bekend als de route Mare e Monti Nord. Het is de drukst bezochte wandeling tussen de zee en de bergen. Vooral in de lente en in de herfst is deze route erg geliefd. Het traject kan worden afgelegd in 10 etappes, variërend van 4 tot 7 uur.

Onderweg kan je genieten van een prachtig afwisselend uitzicht op de zee en ook van de bergen. Het is geen super zware wandeltocht, maar een fysieke conditie is wel een vereiste.

Calacuccia

Calacuccia is een klein dorpje in Corsica, dat slechts 300 tot 400 inwoners heeft. Ondanks dit kleine inwoners aantal heeft de omgeving van Calacuccia veel te bieden aan wandelaars. Rondom deze plaats starten namelijk diverse wandelingen, al vanaf 2 uur wandeltijd.

GR-20-in-Corsica

Als je je in deze omgeving bevindt en je wilt hier wandelen, is het aan te raden om Jean Francois als gids te nemen. Hij kan jou de bergen innemen, waar hij alle paden op zijn duimpje kent. Dit komt omdat zijn familie herders waren. Het liefst gaat hij op stap met kleine groepjes.

Vallee de l’Asco

Het is schitterend om te wandelen in de vallei van de l’Asco, dichtbij gelegen van de Monte Cinto. Het staat bekend als een skioord en de streek heeft een prachtige snelstromende rivier, die groen gekleurd is. Je kan ook overwegen om de sportieve klim te maken op de Monte Cinto, de hoogste berg van Corsica. De hoogte bedraagt maar liefst 2.706 meter.

Vallee de la Restonica

Wanneer je door de vallei van Restonica omhoog rijdt, kom je uit bij de Grotelle en de Lamoghjosu. Hier kun je eventueel jouw huurauto parkeren en vanuit hier een wandeling starten. Je begeeft jezelf in een gebied waar de rivier de Restonica ontspringt op een hoogte van 1711 meter en naar de richting van Corte stroomt. In het hoogseizoen is dit een erg druk bezochte plaats.

Col de Vizzavona

Een klimroute die ook prima met de fiets te doen is de Col de Vizzavona. De route heeft een afstand van 12,73 kilometer en je begint op een hoogte van 660 meter. Vervolgens klim je langzaam maar zeker naar het hoogste punt, die is gelegen op 1.163 meter. Tijdens deze tocht zal je dus 503 meter omhoog gaan, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%.

Col de Bavella

Dit is een klimroute die eventueel met de fiets te beklimmen is. Aan de zuidkust van de bergen, op een hoogte van 1.243 meter van de Col de Bavella, bevindt zich een prachtig natuurverschijnsel. Dit staat bekend als de Aiguilles van Bavella. Dit zijn rotsen die door invloed van de zon grijs, groen of roodbruin kan kleuren.

De afstand is vanaf Solenzara 30 km lang. Je start op een hoogte van 10 meter en tijdens jouw tocht zal je een hoogteverschil van 1.230 meter begaan. Het gemiddelde stijgingspercentage van deze klim is 4,1%.

Wandelen op Corsica

Corsica biedt ontzettend prachtige wandelroutes wat het een ideale vakantiebestemming voor wandelaars maakt. Er zijn veel verschillende routes te begaan en elke wandelroute is net iets anders. Wandelliefhebbers zullen zichzelf een jaar lang kunnen vermaken op het eiland. De vele diverse wandelroutes en het prachtige variërende landschap maakt het wandelen op Corsica zeer geliefd.

Het is misschien aan te raden om een gids in de vorm van een boek mee te nemen. Wanneer je dit overweegt kunnen wij de volgende boeken aanraden:

Welke route of routes je ook gaat lopen, wij wensen je in ieder geval alvast veel wandelplezier. Je zult versteld staan van de innerlijke (natuurlijke)schoonheid die Corsica bezit.
About Marvin

Marvin is de oprichter van Corsica vakantie info. Vanuit zijn voorliefde voor Corsica heeft hij besloten deze website te beginnen. Hij verzorgt de artikelen, beeldmateriaal en aanvragen.

Reacties

 1. Ron van ommeren zei:

  Hoi Marvin
  Ik ben vorig zomer met de familie in Corsica geweest.
  3 weken, 5 verschillende lokaties…
  Daarbij ook op een tussenstation van de GR20 geweest voor 4 dagen
  Auto geparkeerd op coll de marinello en toen het dal in gewandeld.
  Wat een schitterende omgeving daar in het dal.
  Gewandeld en gezwommen.
  Heb je ook de routebeschrijving op de website staan van alle wandelroutes

  Hoor graag van je

 2. b van der sluis zei:

  Hoi Marvin,

  Wij zijn een vriendinnengroep van ongeveer 6 personen. We willen graag in het voorjaar een paar dagen wandelen op Corsica en onderweg overnachten. We zijn echter geen geoefende wandelaars en willen niet teveel km per dag lopen. 15 a 20 km vinden wij al genoeg. Heb jij een tip over hoe we dit aan kunnen pakken? Qua route, tijdstip en overnachtingen?

 3. Walter HERMANS zei:

  Kan ik de naam en het adres verkrijgen van Jean Francois (in Calacuccia?) voorr een contactname, a.u.b.?!

Laat uw reactie achter

*