Om de kustgebieden van Zuid-Corsica te beschermen werden aan het begin van de jaren ’80 de eerste zeereservaten ingesteld. Daaruit is het Parc Marin de Bonifacio ontstaan. Dit is het stuk zee tussen Corsica en Sardinië, met een prachtige onderwaterwereld waar je uitstekend kan duiken en snorkelen.
In 1986 begon het idee voor een internationaal zeereservaat in de Straat van Bonifacio vorm te krijgen. Vissen werd verboden en zelfs beroepsvissers kregen te maken met strenge maatregelen. Nu vallen hier de eilanden Lavezzi, Bruzzi, Monaci en Cerbicale onder.
In 1992 besloten de Italiaanse en Franse ministers van Milieu om samen te gaan werken aan het park. Helaas konden ze vervoer van gevaarlijke stoffen door de straat van Bonifacio niet verbieden. Wel beperkten de overheid de grenzen van het bevaarbare kanaal en ontwierpen ze een noodplan. Dit plan wordt uitgevoerd als de wind, die hier erg sterk is, een snelheid heeft van meer dan 4 of 5 knopen (krachtige wind).
Omdat het altijd waait is de zeestraat een ideale plek voor zeilers, die je altijd in de schuimende golven kunt zien varen, vaak tijdens een race.
De Corsicaanse kust
De Franse kant van de Straat van Bonifacio heeft één van de bekendste kusten van het Middelandse Zeegebied. Het wordt gekenmerkt door steile witte rotsen waarin de lagen kalksteen goed te zien zijn. Het profiel is erg grillig en de kleine baaitjes tussen de ruige rotsen zijn vaak alleen per boot te bereiken.
Één van de problemen van het zeereservaat is de enorme milieuschade die door het massatoerisme wordt veroorzaakt. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de kwetsbaarheid van het gebied.
Rood koraal en de zeeanemoon
Volgens de legende is rood koraal ontstaan uit het bloed van Medusa nadat Perseus haar hoofd had afgehakt en in zee had gegooid. Nu kan je dit bijzondere koraal bewonderen in het gebied en vastleggen op camera.
De zeeanemoon is een bewoner van de kust van de Straat. Hij ziet eruit als een onbeweeglijke plant, maar in werkelijkheid is hij een bijzonder roofdier. Hun tentakels gebruiken ze om voedsel te vangenZe graven zich in de bodem of hechten zich met een zuigvoet vast op de harde grond.
Tijdens een duiktocht kan je deze planten bewonderen. Wij adviseren wel om onder begeleiding van een professional het water in te gaan.
[br][hr][br]