Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Galéria

Strand-bij-GaleriaGaléria is een klein vissersdorp aan de noordwestkust van Corsica. Hoewel de bewoners van oudsher leven van de kreeftenvangst en het hoeden van geiten, heeft het toerisme zich er de laatste decennia in snel tempo ontwikkeld. Door de schitterende natuur is het namelijk prima geschikt voor een ontspannen vakantie of om even te stoppen tijdens een rondreis over het eiland. Boek ook je vliegticket of de veerboot, via Calvi, naar Galéria via onze website!

BEKIJK ACCOMMODATIES IN GALÉRIA
Ga naar: Bereikbaarheid Geschiedenis Bezienswaardigheden
Activiteiten Klimaat Plattegrond

Bereikbaarheid

Galéria ligt iets meer dan 30 kilometer van de grotere plaats Calvi waar je verbindingen vindt met het vaste land. Ook de veerboot vanaf het Franse vasteland en vanaf Italië komt hier aan. Lees meer hierover op onze pagina’s over vliegen en de veerboot nemen naar Corsica.

Van Calvi naar Galéria

Doordat het dorpje gelegen is in een natuurpark, is het alleen per auto bereikbaar. Neem je niet je eigen auto mee naar Corsica, dan is een huurauto of eventueel een fly & drive een optie. Neem vanaf Calvi vervolgens de D81 richting Ajaccio en je zult na ongeveer 40 minuten de afslag naar het dorpje bereiken.

Tip: heb je geen haast of ben je bezig aan een rondreis? Neem dan de D81B. Dit is de oude route langs de rotsachtige en grillige kust die minder snel maar vele malen indrukwekkender is!

Geschiedenis

Hoewel slechts een klein dorp, kent Galéria toch een geschiedenis van bijna 5-eeuwen. De plaats werd voor het eerst vermeld tijdens de 16e eeuw. Er werd hier toen door de Genuanen een verdedigingstoren gebouwd om het dorp te beschermen tegen piraten. Deze piraten opereerden vanuit Noord-Afrika en vielen regelmatig dorpjes langs de mediterrane kust binnen om slaven te vangen.

Na de langzame terugval van Genua werd het zelfs zo onveilig dat Galéria eeuwenlang onbewoond bleef. Hier kwam pas verandering in nadat Frankrijk haar vizier op de Middellandse Zee had gericht. Corsica werd in 1769 onderdeel van Frankrijk en Noord-Afrika werd een halve eeuw later gekoloniseerd. Hiermee kwam er ook een einde aan de piraterij en kwamen nieuwe gelukszoekers zich in het dorpje vestigen.

Vanaf de 19e eeuw was Galéria vervolgens lange tijd een onbelangrijk vissersdorpje. Samen met de rest van het eiland kwam het toerisme enkele decennia geleden echter sterk opzetten, waardoor het dorpje vandaag de dag geldt als een geliefde reisbestemming.

Het uitzicht bij Galéria

Uitzicht-bij-Galeria

Bezienswaardigheden

Ondanks dat Galéria slechts enkele honderden inwoners telt, zijn er toch een aantal bezienswaardigheden die je niet over het hoofd mag zien. De belangrijkste zijn:

  • De Torra di Galéria, de Genuaanse toren uit de 16e eeuw
  • De Ponte Vecchiu, een oude brug uit diezelfde periode
  • De fotogenieke Mariakerk uit de 19e eeuw
  • De vallei van de Fango, een klein natuurreservaat net naar het noorden

Het Scandola-natuurreservaat

Een aparte vermelding waard is het Scandola-natuurreservaat dat ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van het dorpje ligt. Dit is een spectaculair natuurpark met steile, roodgekleurde rotswanden van soms wel 900 meter hoog die zo in zee uitkomen. Het staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en mag tijdens een bezoek aan dit deel van Corsica absoluut niet gemist worden.

Bekijk onze speciale pagina over het Scandola-natuurreservaat met meer informatie en foto’s. Zie ook de plattegrond onderaan deze pagina.

Een indruk van het Scandola-natuurreservaat

Scandola-natuurreservaat-Corsica

Activiteiten

Het hierboven vermelde Scandola-natuurreservaat is ook meteen één van de beste redenen om een bootje in Galéria te huren. Behalve het verkennen van de kust zijn er ook nog tal van andere activiteiten om de vakantie interessant te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een lange wandeling door de vallei van de Fango
  • Duiken, zeilen en kanovaren in de baai of in de rivier
  • Het beklimmen van de ruige bergen meteen achter het dorp
  • Een dagje doorbrengen aan een van de twee stranden

Voor strandvermaak kent Galéria 2 stranden. Het strand meteen bij het dorp zelf is ongeveer een halve kilometer lang en kent ook een kleine jachthaven. Riciniccia aan de monding van de rivier de Fango is bijna tweemaal zo groot, maar ook veel rustiger. Beide zijn zonder meer geschikt voor een dagje zon, zee en strand.

Praktische informatie
Aantal inwoners: 328
Vliegveld: Nee, dichtstbijzijnde is Aéroport de Calvi – Sainte-Catherine (25 km)
Veerboot: Nee, dichtstbijzijnde is Calvi (32 km)

Klimaat

Galéria kent een typisch mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de zomers heet zijn met overdag temperaturen van gemiddeld net onder de 30 graden. Neerslag valt er tijdens de zomer echter maar zelden, waardoor dit een ideale periode is om het dorp te bezoeken. Ook de lente met weliswaar iets meer regen maar ook iets lagere temperaturen is erg geschikt.

Doordat Galéria de toerist voornamelijk natuur in plaats van cultuur biedt, zijn het najaar en de winter minder geschikte periodes. Het regent dan namelijk vaker en het kan behoorlijk koud zijn.

Helaas is er online geen weersverwachting voor Galéria beschikbaar. Hieronder vind je daarom de weersverwachting van Calvi voor de komende 5 dagen:

Plattegrond

Hieronder zie je een handige kaart van de stad. Op de kaart hebben we een aantal plekken gemarkeerd. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.


Naast Galéria kun je natuurlijk verder lezen op deze website voor meer informatie over de andere bestemmingen op Corsica.