Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Corte

Citadel-van-CorteHoewel Corsica bekend is om haar schitterende kustlijn, bestaat het grootste deel van het eiland desondanks uit een ruig maar spectaculair berglandschap. Wanneer je deze bergen wil verkennen is het centraal gelegen Corte hiervoor de aangewezen uitvalsbasis. Boek ook je vliegticket of de veerboot, via Bastia, naar Corte via onze website!

BEKIJK ACCOMMODATIES IN CORTE
Ga naar: Bereikbaarheid Geschiedenis Bezienswaardigheden
Activiteiten Klimaat Plattegrond

Bereikbaarheid

Doordat Corte in het binnenland ligt is het minder goed te bereiken dan de kuststeden. Je zult namelijk eerst naar bijvoorbeeld Bastia moeten vliegen, om vervolgens per auto of trein verder te kunnen reizen. Vanaf het vliegveld van Bastia is het 54 kilometer en vanaf de vliegvelden van Calvi en Ajaccio elk 75 kilometer. Deze drie luchthavens komen dus allemaal in aanmerking.

Neem je je eigen auto mee naar Corsica dan ben je aangewezen op de veerboot. De havens van L’Île-Rousse en wederom Bastia liggen dan het meest voor de hand. Ze beschikken over verbindingen vanaf Marseille, Toulon en Nice op het Franse vasteland en vanaf Genua, Vado Ligure en Livorno in Italië. Vanaf beide havens is het vervolgens iets meer dan 60 kilometer naar Corte.

Meer informatie vind je op onze pagina’s over vliegen naar Corsica en over de veerboot naar Corsica.

Naar Corte met de auto

Met je eigen auto of een huurauto is het vervolgens eenvoudig om naar Corte toe te rijden. Houd wel rekening met een reistijd van ongeveer 1.5 tot 2 uur vanaf zowel Ajaccio, Bastia als Calvi. Het terrein is namelijk erg bergachtig waardoor je niet al te snel kunt rijden.

Naar Corte met de trein

Het is ook mogelijk de trein te nemen. Corte ligt namelijk aan het spoor dat Ajaccio en Bastia met elkaar verbindt. Dagelijks zijn er 4 treinen (let op: 2 op zon- en feestdagen) die in het stadje stoppen. Vanaf Ajaccio duurt de reis iets meer en vanaf Bastia iets minder dan 2 uur. Wil je de trein vanaf Calvi nemen dan zul je moeten overstappen in Ponte Leccia.

Geschiedenis

Het verleden van het kleine bergstadje gaat terug tot de middeleeuwen, toen er hier een klein fort gebouwd werd door een leenheer van de Spaanse koning. Dit fort werd echter al snel ingenomen door Genua, de machtige Italiaanse handelsstad die ook de rest van het eiland beheerste.

Corte was daarna lange tijd een onbelangrijke plaats in het verre binnenland. Dit veranderde toen het eiland zich halverwege de 18e eeuw onafhankelijk van Genua verklaarde. Corte werd vanwege de rol die het gespeeld had in de onafhankelijkheidsstrijd uitgeroepen tot hoofdstad. Het plaatsje kreeg zelfs een universiteit en een parlement.

Corsica’s onafhankelijkheid zou echter van korte duur zijn. Genua verkocht haar claim op het eiland namelijk aan Frankrijk, waarna Franse troepen Corsica in 1769 definitief innamen. Het parlement werd gesloten, maar de universiteit werd in 1981 weer geopend waardoor Corte tegenwoordig geldt als de kleinste universiteitsstad van Frankrijk.

De stad heeft nu na Ajaccio, Bastia en Porto-Vecchio de grootste bevolkingskern van het eiland.

Een foto van een gedeelte van de stad

Overzicht-van-Corte-met-regenboog

Bezienswaardigheden

Veel toeristen zullen vooral komen om de prachtige natuurlijk omgeving, maar toch is er in het stadje zelf ook meer dan genoeg te zien. Enkele van de hoogtepunten zijn:

Controleer van tevoren wel even of het museum en de citadel geopend zijn. Op speciale feestdagen willen ze namelijk nog wel eens gesloten zijn. Behalve de historische stadskern is er ook nog een nieuwer stadsdeel. Hier zijn de universiteit, het treinstation en enkele grotere winkels te vinden. Zie ook de plattegrond onderaan deze pagina.

Een zomeravond in Corte

Avondterras-in-centrum-Corte

Activiteiten

De directe omgeving van Corte leent zich perfect om te wandelen of te mountainbiken. Zo zijn de diepe kloven van de riviertjes Tavignano en Restonica bijvoorbeeld erg indrukwekkend. De tot meer dan 2600 meter hoge bergen bieden verder ook voor de ervaren bergbeklimmer heel wat klautermogelijkheden. Tenslotte zijn er nog enkele kristalheldere gletsjermeren die in de zomer prima geschikt zijn om in te zwemmen.

Praktische informatie
Aantal inwoners: 6.915
Vliegveld: Nee, dichtstbijzijnde is Aéroport de Bastia – Poretta (54 km)
Veerboot: Nee, dichtstbijzijnde is L’Île-Rousse (61 km)

Klimaat

Net als de rest van Corsica kent Corte een mediterraan klimaat, dus met hete, droge zomers en koelere winters met relatief meer neerslag. Doordat er geen verkoelende invloed van de zee is liggen de temperaturen in de zomer vaak iets hoger dan aan de kust. Het einde van de zomer en de lente zijn daarom iets geschiktere periodes om de streek te bezoeken.

Winters daarentegen zijn juist kouder dan aan de kust. Zo kan het af en toe sneeuwen, wat dit seizoen minder geschikt maakt voor een ontspannen vakantie en juist leuker voor een wintersportvakantie.

Hieronder vind je de weersverwachting voor de komende 5 dagen:

Corte-klimaat-max-temperaturen

Plattegrond

Hieronder zie je een handige kaart van de stad. Op de kaart hebben we een aantal plekken gemarkeerd. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.


Ben je geïnteresseerd geraakt in Corte? Bovenaan deze pagina hebben we een overzicht van de accommodaties voor je klaar staan. Nog vragen? Neem dan gerust contact op. We helpen je namelijk graag verder je vakantie te plannen.