Corsica per trein: overdaad aan bergen, zon en zee

Wie op Corsica kiest voor de trein kan met eigen ogen vaststellen hoe mooi het eiland is. Dagelijks kan je kiezen uit één van de 4 vertrekkende treinen die je over het eiland brengen. In dit artikel lees je meer over de treinroute.

Corsica-per-trein

De trein brengt je langs kleine idyllische stations die totaal niet te vergelijken zijn met de Nederlandse. Wanneer je tijdens de reis uit het raam kijkt zie je een ongerepte natuur met een overdaad aan bergen, zon en zee. Het is geen toeval dat de grieken de bijnaam ‘Caliste’, de allermooiste, voor Corsica gekozen hebben.

Reizen per trein is een goede keuze op Corsica. Hij brengt je in 3.5 uur van West-Corsica naar Noord-Corsica, met de auto doe je er ongeveer 2.5 tot 3 uur over. De meeste mensen ervaren het als een ontspannen reis en geven hier boven een auto de voorkeur aan. De autowegen op Corsica zijn namelijk niet te vergelijken met Nederland en een stuk onveiliger.

Van Ajaccio naar Bastia

Het startpunt van de trein is Ajaccio. Vanaf daar reis je langs de baai die tot één van de mooiste van Europa is gekroond. De 3.5 uur durende reis naar Bastia brengt je heen en weer door het eiland. De Corsicanen zijn een niet te temmen volk en dat straalt de natuur ook uit. Je moet niet raar opkijken wanneer de trein meerdere malen moet afremmen voor wild vee. Gemiddeld wordt er elke 2 dagen een koe aangereden.

Ongeveer halverwege de reis begint de beklimming van de muur. Dit is het steilste deel van de route waar de trein iedere kilometer 30 meter stijgt. Na 50 kilometer is de trein maar liefst 906 meter geklommen en rijdt dwars door het nationaal park. Hier kan je genieten van de vele bergtoppen om je heen, 40 om precies te zijn. De Monte Cinto springt er met een top van 2.700 meter met kop en schouders bovenuit.

De Corsicanen hebben lang getwijfeld over het aanleggen van deze spoorlijn, omdat het gebied zich er niet voor leent. Tijdens de aanleg hebben de bouwers gebruik moeten maken van veel tunnels, steunmuren en viaducten. De keuze om toch bouwen komt mede omdat de lijn als springplank tussen Noord- en Zuid-Corsica veel kan betekenen.

In 1880 is de aanleg begonnen en in 1894 was de hele lijn klaar. De kenners herkennen verschillende technieken uit de Alpen. Tijdens de bouw zijn de ontwikkelaars diverse malen op bezoek geweest bij de spoorlijn in de Alpen om daar te leren van de toegepaste technieken.

Het belangrijkste overstappunt is Ponte Leccia. Hier is het mogelijk om over te stappen op de lijn richting Calvi. Na dit overstappunt heb je het steilste gedeelte gehad en daalt de spoorlijn. Na een korte tijd arriveer je middenin Bastia, het eindpunt van deze trein.

Corsica-coupe-trein

Van Ponte Leccia naar Calvi

Zoals hierboven is aangegeven biedt Ponte Leccia je de mogelijkheid om naar Calvi af te reizen. Dit is een bijzondere lijn en deels te vergelijken met de route van Ajaccio naar Bastia. Deze lijn is alleen minder comfortabel, op sommige momenten zal je flink heen en weer geschud worden.

Maar de omgeving richting Calvi maakt alles weer goed. Door het rustige gebied geniet je van de vele groene oppervlaktes en als kers op de taart volgt de kust, met in de verte de helder blauwe zee. Elk kwartier ziet er anders uit in de balagne.

De reis zit erop, je arriveert in het eindstation Calvi.

Actuele treinschema’s

Voor de laatste en meest actuele reisschema’s van de trein op Corsica, kun je het beste op de website kijken van Le Train Corse. Je vindt de treinschema’s hier: Schedules Le train Corse.
About Marvin

Marvin is de oprichter van Corsica vakantie info. Vanuit zijn voorliefde voor Corsica heeft hij besloten deze website te beginnen. Hij verzorgt de artikelen, beeldmateriaal en aanvragen.

Reacties

 1. wimvanloon zei

  Rail Away is een door mij gemaakte serie over spoorlijnen in de gehele wereld, waaronder ook Corsica !
  Een productie van de EO.

  • Mooie reportage Wim. Heb je nog een link naar de video of meer informatie? Dan plaats ik die.

  • José van Loon zei

   Hallo Wim van Loon. Aangenaam: mijn naam is José van Loon, woonachtig in Nr.Brabant. We gaan in sept. naar Corsica, en daar met de trein van Ajaccio naar Bastia! Niet de boemeltrein maar de normale trein als ‘t ffff kan. Tips zijn welkom. Ik ga de video zéker bekijken, als ik ‘m kan vinden!
   Succes met je serie over spoorlijnen. Houdoe.

  • Liesanne zei

   Kunnen we ter plaatse kaartjes kopen voor de treinreis van ajaccio naar bastia? Of moeten we vantevoren reserveren? En waar dan?
   We gaan in juli naar corsica en sardinie.

 2. Geertruida Smijs zei

  Hallo,

  Gaat de trein van Ajaccio naar Calvi en terug ook in de gehele maand september?

 3. Hermans Walter zei

  Dag Wim, Ik kan jouw video ‘Documentary Rail(A)way CORSICA’ niet laden. Kun je me een link bezorgen die dat wel mogelijk maakt, a.u.b. want ik zou wat graag 25 minuten genieten! Bedankt! Met vriendelijke groet, Walter.

 4. Idd is er geen video. Super jammer, want wij willen in mei van de trein gebruik maken.

 5. Link naar de aflevering van Rail Away: https://www.npo.nl/rail-away/23-07-2013/EO_101202440

Laat uw reactie achter

*