Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Praktische informatie

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron op Corsica. Reizen op en naar Corsica is gemakkelijk, de accommodaties, restaurants en bezienswaardigheden zijn goed en je kan rekenen op hulp van de lokale VVV. Voordat je naar Corsica afreist is goed om met een aantal zaken rekening te houden. Zeker wanneer je met kinderen reist. Lees deze pagina aandachtig door want hier geven we je praktische informatie voor de voorbereiding en verblijf op Corsica.

Ga naar: Beste reistijd Lokale informatie Taal
Legitimatiebewijs Toegangskaarten Gehandicapten
Lokale tijd Elektriciteit Handige adressen

Wat is de beste reistijd?

Deze vraag krijgen we heel vaak. Het antwoord is sterk afhankelijk van jouw wensen. Corsica biedt een prachtig natuurlandschap met veel afwisseling. Juli en augustus zijn de beste maanden voor een heerlijke strandvakantie, maar het is dan erg druk op het eiland en de temperatuur is al snel 35 graden.

De beste periode voor wandelingen, door bijvoorbeeld de bergen, is in het voorjaar of najaar. Zelfs oktober is voor de meeste wandelaars nog goed te doen, alhoewel je dan wel warme kleding moet meenemen.

Lokale toeristeninformatie

Alle belangrijke belangrijke steden op Corsica hebben een toeristenbureau. De officiële naam is Office de Tourisme of Syndicat d’Initiative. Kleinere plaatsen hebben centra die informatie geven over de streek en de dorpen in de buurt. Soms doet stadhuis dienst als bezoekerscentrum en kan je daar meer informatie inwinnen.

Bij de toeristenbureaus vind je brochures, streekkaarten, overzichten van lokale accommodaties, gezellige restaurants en informatie over bezienswaardigheden in de buurt. De grotere steden, zoals Ajaccio, Bastia en Bonifacio, publiceren jaarlijks pamfletten over festivals en andere culturele activiteiten. Het is zeker de moeite waard om een dans, film of theater te bezoeken.

Bureau voor toerisme in Ajaccio

Bureau-voor-toerisme-in-Ajaccio

Taal

De officiële taal van Corsica is Frans, maar er is ook een eigen taal. In 1974 werd het Corsicaans officeel erkend als streektaal en tot op de dag van vandaag is het eiland nog steeds tweetalig. Na de heropening van de Universiteit van Corte in 1981 werd het geschreven Corsicaans geclassificeerd en werden oude teksten opnieuw bekeken.

De Corsicaanse taal lijkt meer op Italiaans dan Frans. Daardoor spreken en verstaan veel Corsicanen Italiaans. Wegwijzers en borden zijn over het algemeen in het Frans en Corsicaans geschreven, maar Frans zit vaak verscholen onder een flinke laag graffiti.

Visa en legitimatiebewijs (paspoort)

Corsica is onderdeel van Frankrijk en heeft dezelfde wetten en regels. Voor inwoners van de Europese Unie gelden geen douanecontroles, maar is het wel aan te raden om je documenten bij de hand te hebben. Voor een verblijf van drie maanden of minder hebben inwoners van andere Europese landen geen visum nodig.

Bezoekers uit andere delen van de wereld dan Europa, Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland, moeten voor vertrek een visum halen bij een Frans consulaat in hun eigen land.

Paspoort controle op Ajaccio airport

Paspoort-controle

Toegangskaarten en openingstijden

Bezienswaardigheden op Corsica vragen meestal entreegeld. De meeste geven korting aan bezoekers onder 18 jaar en ouderen van boven de 60 jaar. Soms geldt de korting ook voor studenten met een internationale studentenkaart, maar dat moet je bij de ingang controleren.

De openingstijden van de meeste bezienswaardigheden variëren, veel zijn er de hele dag open en in de zomermaanden 5 dagen in de week geopend. Als je kerken en kapellen wilt bezoeken, kan je het beste vooraf informatie vragen bij het stadhuis of lokale VVV. Ook wanneer je kleine plaatsen wil bezoeken is het aan te raden eerst informatie in te winnen.

Denk eraan dat openingstijden kunnen verschillen in het hoog- en laagseizoen.

Voorzieningen voor gehandicapten

Voor wat betreft voorzieningen voor gehandicapten is Corsica helaas nog niet zo ver als andere delen van Frankrijk. Slechts in een klein deel van de horecagelegenheden zijn voorzieningen voor gehandicapten. Wanneer je hier meer informatie over wilt raden wij je aan de Franse gids Guide Rousseau H comme Handicapés (verkrijgbaar in de boekwinkel) te kopen. Deze gids bevat uitgebreide overzichten van de plaatsen met rolstoeltoegang en andere voorzieningen.

Toegang voor gehandicapten in een lokale supermarkt

Gehandicapten-op-Corsica

Lokale Franse tijd

Corsica ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en kent ook zomertijd. Tijden na 12 uur worden op 2 manier geschreven, namelijk als ‘9 pm’ of ‘21.00’ (21 heures).

Elektriciteit en type stekker aansluiting

De netspanning op Corsica is 220 volt. De stopcontacten zijn meestal geaard en het type aansluiting is hetzelfde als in Nederland en België.

Handige adressen

Wij raden je zeker aan één van onderstaande adresgegevens te noteren.

Categorie Naam Adres Plaats Telefoonnummer
Ambassade Nederlandse ambassade 7-9 Rue Eblé Parijs 01-40623300
Belgische ambassade 9 Rue de Tilsitt Parijs 01-47540764
Bureaus Agence de Tourisme de la Corse 17 bld. du Roi Jérôme Ajaccio 0495-510000
Bastia toeristenbureau Place St.-Nicolas Bastia 0495-542040
Bonifacio toeristenbureau 2 Rue Fred Scamaroni Bonifacio 0495-731188
Calvi toeristenbureau 97 Port de Plaisance Calvi 0495-651667
Corte toeristenbureau La Citadelle Corte 0495-462670

Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan kan je ons een mail sturen.