Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Castagniccia

Castagniccia

Met de groene heuvels heeft Castagniccia, ten oosten van Corte, een heel ander landschap dan de bergachtige gebieden op het eiland. Castagniccia is genoemd naar de kastanjebossen in de omgeving, castagna betekent kastanje. Het was één van de eerste bewoonde gebieden van Corsica.

ZOEK ACCOMMODATIES IN DE BUURT

De hoogtepunten van een tocht door dit gebied zij de kleine dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan, de 16e eeuwse barokke kapellen en de vele interessante schilderingen. Hiervan zijn er tussen 2005 en 2010 enorm veel van gerestaureerd. Ook de 18e eeuwse architectuur van de kerken van La Porta en Piedicroce zijn een bezoek waard.

Castagniccia speelde ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Corsica. Morosaglia was de geboorteplaats van Pascal Paoli. Hij is de held van de onafhankelijkheid. Tijdens de Corsicaanse revolutie werd de regio het centrum van een bloeiende wapenindustrie. Hieronder zullen we de hoogtepunten van een tocht door Castagniccia beschrijven.

1- San Tommaso di Pastoreccia

Deze kapel heeft een grondige restauratie overleefd. In de jaren ’30 was de helft van het gebouw beschadigd, maar daar is nu niet veel meer van te zien. In de apsis, boven de afbeelding van Christus Pntocrator, is een Maria-Boodschap. Op de muren zijn restanten te zien van een Laatste Oordeel.

2- Morosaglia

Corsicanen hechten veel waarde aan dit dorp. Hier is Pascal Paoli geboren en begraven. Een stukje lopen van het huismuseum van Paoli staat de kleine kerk van Santa Reparata. Deze kerk is versierd met beelden die de Romaanse oorsprong van het gebouw laten zien.

Geiten-in-de-bergen-van-Castagniccia

3- San Pantaleo

Het kerkje van San Pantaleo staat aan de D639 die Morosaglia in de richting van het dorp Saliceto loopt. Het is een bezoek waard vanwege de prachtige apsis, die in de 15e eeuw is beschilderd. Om toegang te krijgen tot de kerk moet je de sleutels in het enige huis van Pieditermini ophalen.

4- San Quilico

Langs de D639 staat de Pisaanse kapel van San Quilico. De prachtige timpaan (bogen boven de deur) heeft een reliëf van Adam en Eva die worden verleid door de slang. Daarnaast zie je reliëf van een man die met zijn blote handen met een draak vecht.

Wildzwijn-in-Castagniccia

5- La Porta

De kerk van St.-Jean-Baptiste is een meesterwerk van de Corsicaanse barokarchitectuur. De toren komt hoog boven het het dorp La Porta uit.

6- Piedicroce

In Piedicroce domineert de barokkerk van St.-Pierre-et-Paul een zacht landschap van groene heuvels. De lichtgekleurde gevel komt uit 1691 en is versierd met witte pilasters en friezen. Binnen zijn schilderingen en decoraties.

la-Castagniccia-Piedicroce

7- Couvent d’Orezza

In 1751 werd bij een vergadering in dit grote klooster in de buitenwijken van Piedicroce de militaire en uitvoerende macht aan Jean-Pierre Gaffori gegeven. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het een ruïne.

Castagniccia-in-de-bergen

Handige informatie
Informatie: Toeristenbureau in Piedicroce en Castagniccia
Telefoonnummer: 0495 – 358 254
Lengte van de tocht: 120 km
Duur: Tussen de 2 en 3 dagen
Website: http://www.castagniccia.fr/