Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Strada di l’Artigiani

Uitzicht-Balagne

Strada di l’Artigiani betekent ‘weg van de ambachtslieden’ en is een route langs de meest karakteristieke kunstwerkplaatsen in Balagne. Dat is een streek in de buurt van Calvi en L’Île Rousse. Deze werkplaatsen liggen in de heuveldorpen en vormen een populaire bezienswaardigheid.

ZOEK ACCOMMODATIES IN DE BUURT

Het belangrijkste centrum is Pigna. Deze organisatie beschermt het culturele erfgoed van Corsica. De borden langs de weg geven verschillende routes aan. Zo kan je naar Calenzana, Corbara, Santa Reparata, Feliceto, Pigna, Lumio, Monticello, Occiglioni, Lozari, Palasca, Olmi-Capella, Cateri en Occhiatana. Dit zijn stuk voor stuk boeiende dorpen dankzij de bijzondere architectuur en het mooie uitzicht.

Onderaan de pagina vind je een live kaart met de route van Strada di l’Artigiani.

Kunst-potten-Corbara-Strada-di-l-Artigiani

Calenzana

Dit welvarende dorpje in het binnenland van Balagne is bekend om haar heerlijke lavendelhoning, manden en zandsteenkeramieken die ‘raku’ worden genoemd.

Lumio

Even ten zuiden van Lumio is een klein familiebedrijf dat essentiële oliën produceert. Hier vind je een winkel met massageolie en olie voor aromatherapie. De olien worden gewonnen uit de geurige planten en struiken in de omgeving. Het gebied heeft wijnmakerijen die goede rode en witte wijnen maken. Je moet hier zeker een rosé en Muscatwijn proberen. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw mes kan je één van de goede messenmakerijen bezoeken.

Calenzana-Strada-di-l-Artigiani

Corbara

Voor wie geïnteresseerd is in kunstzinnig aardewerk, servies of vaatwerk mag Corbara zeker niet overslaan. Hier wordt vooral gewerkt met zandsteen, een sterk materiaal dat op meerdere manieren te gebruiken is.

Pigna

Muziekinstrumenten, muziekdozen en aardewerk vind je in Pigna. Dat is niet het enige. Ook voor honing, olijfolie en kaas moet je in dit dorp zijn. Dit dorp is het regionale centrum van kunstnijverheid met allerlei soorten werkplaatsen. Het lijkt af en toe alsof de beste ambachtslieden van Corsica hier wonen.

Kunstwerk-Strada-di-l-Artigiani

Feliceto

In dit dorp kan je geblazen glazen voorwerpen bekijken. Ze worden met de hand gemaakt door 2 lokale ambachtslieden. Feliceto heeft ook 2 wijnmakerijen, één in het centrum van het dorp en één net buiten het dorp. Je kan bij beide een rondleiding volgen.

Occhiatana

In Occhiatana zal je voornamelijk voorwerpen aantreffen. Hier maken ambachtslieden vazen, lampen, kandelaars en nog veel meer soorten siervoorwerpen. Wanneer je een souvenir voor thuis wil nemen, mag je dit gedeelte zeker niet overslaan.

Beelden-van-zandsteen-in-Balagne

Olijfolie in de Balagne

Een van de specialiteiten van de Balagne is de olijfolie. Olijfbomen en hun producten vormen een belangrijk deel van de Corsicaanse traditie. Het is bewezen dat de bomen zonder invloed van de mens zo groeien. Ze zijn meer dan 500 jaar oud.

De olijven worden geoogst door grote netten onder de bomen te plaatsen en de takken te schudden. De olijven worden vervolgens hydraulisch (onder hoge druk) geperst. Zo heeft de olijfolie een krachtige smaak, is het echt ‘vruchtensap’ en heeft het veel gezonde eigenschappen, zoals tegen hart- en vaatziekten.

Hieronder zie je een kaart met de route van Strada di l’Artigiani.