Zoek een vakantie


Uitgebreid zoeken

Luri

LuriDe vallei van Luri is één van de langgerekte valleien van Cap Corse, het schiereiland ten noorden van Bastia. Je vindt er bergen, een kleine jachthaven, eeuwenoude dorpjes, historische ruïnes en aangename bossen om in te wandelen. Dit maakt het tot een van de meest veelzijdige bestemmingen op Corsica. Boek ook je vliegticket of de veerboot, via Bastia, naar Luri via onze website!

BEKIJK ALLE ACCOMMODATIES IN LURI
Ga naar: Geschiedenis Bezienswaardigheden
Klimaat Plattegrond

Geschiedenis

Luri kent een lange geschiedenis. Het was namelijk al bekend in de tijd van de Romeinen, die er een fort hadden gebouwd om de vallei vanuit te beheersen. Ook werd de filosoof Seneca vermoedelijk naar Luri verbannen, hoewel de vallei van Pietracorbara iets naar het zuiden een andere mogelijkheid is.

In latere eeuwen was Luri door de natuurlijke bescherming van de omringende bergen beter bestand tegen aanvallen van piraten dan andere dorpen in de regio. In de 19e eeuw kende het zelfs meer inwoners dan tegenwoordig en was er sprake van een bloeiende agrarische exportsector. Sindsdien is de bevolking echter langzaam afgenomen.

Luri bezienswaardigheden

Van de in totaal 16 dorpen in de meer dan 10 kilometer lange vallei is Luri de grootste. Je vindt hier de supermarkt en andere winkeltjes. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Santa Severa, de kleine vissershaven aan de kust met een kiezelstrand
  • Rotsachtige pieken van meer dan 1000 meter hoog in het westelijke deel
  • Talloze kleine dorpjes met in veel van de dorpen een eeuwenoude kerktoren
  • Bossen met eikenbomen, kastanjebomen en kilometerslange wandelpaden

Helemaal aan het einde van de vallei op een 564 meter hoge rots, kun je tenslotte de Toren van Seneca bezoeken. Deze werd door de Genuezen in de 16e eeuw gebouwd op de locatie van oude Romeinse ruïnes. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de vallei en kun je bij goed weer zelfs tot Elba kijken, het Italiaanse eiland 50 kilometer naar het oosten.

Een gedeelte van Luri vanuit de bergen

Luri-bergen

Praktische informatie

Aantal inwoners: 702
Vliegveld: Nee, dichtstbijzijnde is Aeroport de Bastia-Poretta (52 km)
Veerboot: Nee, dichtstbijzijnde is Bastia (32 km)

Klimaat

Het klimaat van Luri is gelijk aan dat van Bastia. Wanneer de beste tijd is de stad te bezoeken hangt af van het soort vakantie waar je naar op zoek bent. Bezoek de pagina over Bastia voor meer informatie over het klimaat in deze omgeving.

Plattegrond

Hieronder zie je een kaart van Corsica met daarop de stad. Klik op de +/- om in of uit te zoomen.